אין אונות ואימפוטנציה Erectile dysfunction
אין אונות נגרמת כתוצאה מפגיעה פיזיולוגית במנגנון הזקפה או לנבוע מקושי פסיכולוגי, ואכן בהתאם, דרכי הטיפול נעות בין התערבות כירורגית לפגישות עם פסיכולוג.
אין אונות או אימפוטנציה (Impotence) הם מצב בו הגבר איננו יכול לשמור על זקפה (Erection) מספקת כדי לקיים יחסי מין מלאים.
טווח האימפוטנציה וההפרעות השונות בזקפה הוא רחב ביותר ונע בין חוסר זקפה מוחלטת, דרך היעדר זקפה במקרים מסוימים וכלה בקיומן של זקפות קצרות מאוד במשכן.
לרוב נגרמת האין אונות מסיבות גופניות שונות, כדוגמת מחלה, תופעות לוואי של נטילת תרופות מסוימות או כתוצאה מפגיעה באזור.
עם זאת, לעיתים נובעת האין אונות גם מסיבות פסיכולוגיות שונות.
תופעת האין אונות עולה עם הגיל: כחמישה אחוזים מהגברים בגילאי 40 ומעלה סובלים מאין אונות ובין 15 ל-25 אחוזים מהגברים בגילאי 65 סובלים מאין אונות.
כיצד פועל מנגנון הזקפה?
כאשר מנגנון הזקפה פועל באופן תקין, הרקמה הספוגית לאורך איבר המין (Penis) מתמלאת בדם וגורמת להתקשותו ולהתארכותו, כתוצאה מגירוי עצבי הנשלח מהמוח.
פגיעה במנגנון הזקפה עלולה להתרחש מסיבות שונות, כאשר כ- 70 אחוזים מהן קשורות לבעיות בריאות אחרות, כדוגמת הסכרת (Diabetes) או טרשת נפוצה (Multiple sclerosis).
ישנן גם תרופות רבות העלולות לגרום לאין אונות, כמו תרופות נגד יתר לחץ דם או תרופות נוגדות דיכאון, וגם אלכוהוליזם עלול להסתיים באין אונות.
בנוסף לכך, בין 10 ל- 20 אחוזים ממקרי האין אונות נגרמים מגורמים פסיכולוגיים שונים, כדוגמת חרדה, לחץ נפשי או הערכה עצמית ומינית נמוכה וחשש מפני חוסר הצלחה מינית.
טיפול באין אונות
הטיפול באין אונות כולל, בין השאר, הפסקת השימוש בתרופות אשר תופעות הלוואי שלהן מובילות לאימפוטנציה, טיפול פסיכולוגי או התנהגותי במקרים בהם מקור הבעיה הוא נפשי ושימוש בתרופות לנטילה דרך הפה או בהזרקה מקומית.
כאשר טיפולים אלה אינם עוזרים, ניתן להשתמש במכשיר וואקום מיוחד ובמקרה הצורך גם בהשתלת תותב לאורך איבר המין.